fbpx

Parkinson

Senior man climbing upstairs with walking stick at home

Parkinson er en af de hyppigste neurologiske sygdomme. I Danmark lever op til 12.000 mennesker med sygdommen, men mange flere, er som pårørende, påvirket af sygdommen, som er særlig hyppig hos personer over 70 år.

Parkinson er en fremadskridende sygdom og man mister med tiden flere og flere af de nerveceller i hjernen, som indeholder signalstoffet dopamin. Mangel på dopamin giver langsomme og træge bevægelser, stivhed i arme og ben, og rysten i hvile. Det vil være tiltagende svært at begynde en bevægelse, eksempelvis at gå. Gangen bliver efterhånden med fremoverbøjet krop og småtrippende skridt uden medsving af arme og med usikker balance til følge.

Foruden de motoriske symptomer oplever de fleste tillige non-motoriske symptomer, der blandt andet dækker over søvnforstyrrelser, påvirket kognition og blæresymptomer.

Du kan finde mere viden om Parkinsons sygdom på Parkinsonforeningens hjemmeside.

Genoptræning

Træning og bevægelse er vigtig for alle mennesker, men for mennesker med en fremadskridende sygdom som Parkinson er det særligt vigtigt. Undersøgelser viser desværre, at personer med Parkinson er i større risiko for at blive fysisk inaktive sammenlignet med deres jævnaldrende.

Er du diagnosticeret med Parkinson, er du også berettiget til vederlagsfri fysioterapi. Dette tilbud rækker i nogle tilfælde, men er ofte ikke tilstrækkeligt, da anbefalingen er at du, som lever med Parkinson, skal træne mindst 150 minutter om ugen. Det kan derfor være en god ide at supplere din vante træning. Ofte kan en periode med målrettet og mere intensiv træning give dig et tiltrængt boost af energi- og funktionsniveauet, og dermed højne din livskvalitet.

Neurofyssen er træning, der er tilrettelagt ud fra dine behov og ønsker. Husk at det er muligt, at træningen kan foregå hjemme hos dig.

Brug for hjælp?

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.