fbpx

Apopleksi

Apopleksi er fællesbetegnelse for to hjernesygdomme: Blodpropper i hjernen og hjerneblødninger. Ca. 85% af alle apopleksier skyldes en hjerneblodprop og ca. 15% en hjerneblødning.  Hvert år rammes ca. 12.500 danskere af apopleksi – unge såvel som gamle, men forekommer dog oftest hos ældre og 85% af de ramte er således over 60 år. Ca. 75.000 danskere lever med diagnosen apopleksi.

Symptomer som oftest ses efter blodprop eller hjerneblødning er:

  • Lammelser i arme eller ben, sædvanligvis kun i den ene side.
  • Nedsat følelse i ansigt, arme eller ben.
  • Talebesvær (afasi).
  • Synkebesvær.
  • Påvirkning af synet.
  • Nedsat opmærksomhed til den ene side.
  • Træthed

Generelt kan der være store variationer i symptomernes sværhedsgrad. Nogle er meget tydelige, og andre næsten usynlige. Fælles for dem er, at det kan påvirke dit funktionsniveau væsentligt.

Genoptræning

Der er masser af fællestræk ved de symptomer, der kan opstå efter en apopleksi, men to skader er ikke ens, også selvom man f.eks. er ramt i samme side. Vi er hver især individuelle individer og man kan derfor ikke sammenligne sig selv med andre. Nogle responderer godt på én form for træning, og andre på en anden, og det er derfor vigtigt at træningen tilpasses den enkelte.

Selve træningen tager derfor udgangspunkt i de udfordringer, du oplever i din hverdag, såsom rejse-sætte sig, spise, klare toiletbesøg, gå på trapper, gå eller måske løbe. Med målrettet og specialiseret terapeutisk genoptræning er der en væsentlig større sandsynlighed for, at du, efter en hjerneskade, opnår en højere funktionsevne. 

Forskning viser, at hjernen er i stand til at lave nye forbindelser, som kan tage over for nogle af de skadede områder. Vores hjerne er således formbar eller plastisk, og det er derfor muligt at lære nyt igennem hele livet. For at hjernen eksempelvis kan genindlære evnen til bevægelse i den ramte arm eller det ramte ben, kræver det RIGTIG MANGE repetitioner. Mange repetitioner stimulerer gendannelse af hjernens netværk. Dermed bedres evnen til at styre kroppen, så du igen kan spise, gå og klare hverdagens opgaver.

Hvis man omvendt ikke genoptræner, eller ens genoptræning er mangelfuld viser forskningen, at risikoen for yderligere tilbagegang i de tilbageværende funktioner stiger, idet man mister yderligere styrke, når man ikke bevæger sig tilstrækkeligt. 

Neurofyssen tilbyder målrettet genoptræning, og henvender sig både til dig der er ny-diagnosticeret, men også til dig der har levet med skaden i flere år.

Brug for hjælp?

Scroll to Top

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.